Igazi olasz pizzák

Olasz Pizzák a Géza Konyhája Étteremben

A pizzáinkkkal valami teljesen mást akarunk nyújtani, mint a többi gyulai pizzéria. Mivel merőben más irányvonalat szeretnénk pizzáinkkal képviselni, így nem mások forgalmát akarjuk csökkenteni, inkább az eltérő igényeket szeretnénk kiszolgálni.

 

Eredeti olasz alapanyagokból

Mi teljes mértékben csak olasz alapanyagokat használunk nemcsak a pizzatésztához, de a feltétekhez is: olasz szalámikat, olasz pizza sonkát, pancettát*, porchettát**, pármai sonkát, ruccolát, parmezán-, gorgonzola-, füstölt scamorza sajtot, bivaly mozzarellát... stb.

A pizzalisztünk egy nápolyi malomból származik. A fő különlegessége a tésztánknak az, hogy nápolyi lisztet használunk, ami dupla nullás minősítéssel bír, ami azt jelenti, hogy egy olyan nápolyi malomból származik, ahol 22-szer őrlik meg a lisztet, és a mi általunk használt alapanyag az első két őrlésből származik. Ez a legfinomabb liszt, ennek a legkisebb a sikértartalma.

Pizzáink 32 cm átmérőjűek, kézzel gyúrt tésztából, kézzel készülnek, nem kerülnek formába, így a hagyományos (handmade) sütésnek köszönhető zsabálytalan alakzattal rendelkeznek. 

Mi nem kelesztjük, hanem 24, illetve 36 óráig pihentetjük a tésztát, míg az beérik, de csak a kemencében dagad meg. Olasz paradicsomot használunk, ez lényegesen zamatosabb, édesebb. 

Próbáljuk a legjobb alapanyogakat használni, így az eredeti olasz ízeket nyújtjuk. Nem használunk hagyományos alapanyagokat, így például sem ananászos sem gombás pizzánk, vagy épp bolognai pizzánk sincs. A mi különlegességünk a kicsit más, olaszos pizza ízvilág.

A pizza készítési eljárás is a hagyományos, nápolyi vonalat követi. – Először alappizzát készítünk, melyre csak pizzaszósz és mozzarella kerül. Ez sokkal zsírosabb, mint a magyar sajtok. Amikor megsül, rátesszük a többi feltétet is, de hidegen. A pizza gőzöli be a feltéteket.

Nem csak az alapanyagokat szererzzük be Olaszországból. – Vettünk egy olasz pizzakemencét, a dagasztógép és a hűtött gránitlapos pizzapult is onnan érkezett.

Fontos megérteni, hogy nem attól lesz jó a pizza, ha sok és vastag rajta a feltét, sokkal fontosabb, hogy a tészta könnyű és levegős legyen, a feltétek meg hajszálvékonyra legyenek szeletelve, amitől sokkal jobban érvényesül az ízük.

 

*Az olasz szalonna néven is ismert pancetta-t sertéshúsból hasítják és sóval kezelik, gyakran fűszerekkel, például édeskömény, szerecsendió, fokhagyma, szárított őrölt paprika és borsos fűszerekkel ízesítve. A pancetta jellegzetes fűszeres íze miatt népszerű a pizza és más és olasz ételek elkészítéséhez.

**A porchetta (porketta) legtöbbször malacból készített, teljesen kicsontozott, gazdagon fűszerezett, felgöngyölt és így megsütött olasz ételkülönlegesség.

Pizza étlapunk

Olasz pizzák